Akne Tedavisi
Akne en sık ergenlik çağında görülür, 20 li hatta 40 lı yaşlara kadar devam edebilir . Akne (sivilce) yüz, boyun, göğüs, sırt , omuz ve üst kollarda görülen, yağ bezlerini hastalıktır. Tedavi edilmeyen akneler skar denilen kalıcı, ciddi izler bırakabilir. Bu dönem içinde kişiye görüntü bozukluğu yaratarak can sıkar ve psikolojik olarak rahatsızlık verebilir. Bu yüzden bir dermatolog tarafından tedavi edilmesi uygundur. .
Her iki cinsiyette bulunan erkeklik hormonları ergenlik çağında yükselir ve derideki yağ bezlerini uyarır ve genişletir. Bu yağ bezleri, aknenin ensık görüldüğü alanlarda (yüz, göğüs,sırt) bulunur. Genetik yatkınlık çok önemli bir faktördür.
Yağ kanalları folikül olarak adlandırılan kıl içeren kanallarla da bağlantılıdır. Yağ bezleri sebum olarak adlandırılan yağlı bir madde üretir. Sebum, deri üzerine deri yüzeyine açılan kıl folikülleri vasıtasıyla boşalır. Bu kıl foliküllerinin ağızları por olarak adlandırılır. Sebum yani yağ , kıl folikül kanalındaki hücrelerin dökülmesi ile birlikte kanalda yapışkan bir hale gelir. Böylece por tıkanmış olur. Bakteriler foliküldeki yağ ve hücrelerle beslenerek çoğalırlar. Bu bakteriler kimyasal maddeler salgılayarak burada bir reaksiyon yaratırlar ve folikül duvarı parçalanır. Sebum, bakteriler, ve hücreler deri içine dağılarak kızarıklık şişme ve iltihap akıntısına neden olur. Nadiren akneler hormonal dengesizliğe de bağlı olabilir. Sadece hormonlar değil, stress, kullanılan bazı ilaçlar, çevre kirliliği, yanlış ürün kullanımı gibi sebeplerde akneye sebep olurlar.
Tedavi olarak hafif aknelerde medical tedavilerin yanısıra yardımcı olarak cilt bakımları, hydrafacial, kimyasal peelingler yapılabilir. İleri düzeyde ise A vitamini asitleri ile tedavi etmek daha doğru olacaktır.